| Tytuł: | grzybica? |
| Autor: | Monikaaaaaaaaaa 15.4.2010, 15:09 |
| hej! od 4 miesiecy lecze sie na grzybice jelit(kandydoza) moze ktos ma podobny problem i chce sie wymienic doswiadczeniami zakladam ten topik gdyz nie chodzi tu o grzybice ukladu rozrodczego | |
| Autor: | ada 20.5.2010, 18:30 |
| hej. ja także mam grzybice ale ogólnoustrojową. straszna choroba, nie da sie z tego wyjść. | |
| Autor: | vera 6.7.2010, 22:59 |
| paskudne cholerstwo! Walczę 2 lata i sytuację lekko opanowałam ale grzyba nie wytępiłam... | |
| Autor: | l.ete 26.9.2010, 21:46 |
| Witam! Jakie towarzyszą Wam objawy? Podejrzewam u siebie grzybicę jelit dlatego proszę o pomoc. | |

Grzybica pachwin
Grzybica pachwin dotyczy prawie wyłącznie mężczyzn (w wieku 18-30 lat). Do rozwoju choroby przyczynia się wilgotność i wysoka temperatura w fałdach pachwinowych. Grzybicę może wywołać również noszenie zbyt obcisłej bielizny lub też uprawianie tak zwanych „sportów kontaktowych”. Grzybica pachwin bywa też zakażeniem przeniesionym z innych okolic, np. rozprzestrzenianie się grzybicy stóp.
Grzybica jamy ustnej
Klasyczna postać grzybicy jamy ustnej objawia się białym, lub żółtawym narostem na języku i wewnętrznej stronie policzków, lecz może rozprzestrzeniać się na okolice gardła, migdałków i dziąseł. Dolegliwość ta, znacznie częściej spotyka kobiety i osoby po 40 roku życia.
Grzybica
Grzybica to choroba bardzo zakaźna. Najczęściej kojarzona tylko z problemami skórnymi, ale dotyka też inne organy, np. grzybica jamy ustnej czy też grzybica pachwin. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, iż w wielu przypadkach grzybica zaczyna się rozwijać od opanowania organów wewnętrznych organizmu. Pomagają jej w tym czynniki wewnętrzne i zewnętrzne.