| Tytuł: | grzybica jelit |
| Autor: | Lena 9.3.2011, 10:03 |
| witam, jak leczyć takie schorzenie? w czasie wakacji ciągle miałam biegunki, gazy, wzdęcia. niekiedy czułam też ból z lewej lub prawej strony. 3 tygodnie temu dostałam też zapalenia jelit- czułam dziwny ucisk. jestem cały czas zmęczona, mam wrażenie, że zaczęła mi się łuszczyć skóra i mam powiększone węzły chłonne. czy te wszystkie dolegliwości są spowodowane grzybicą jelit? | |
| Autor: | Pati 9.3.2011, 15:42 |
| Wiele z nich na pewno jest związanych z grzybicą jelit. Reszta może być spowodowana przez inne zaburzenia gastrologiczne. Musisz iść koniecznie do gastrologa. Możliwe, że będziesz musiała przyjmować odpowiednie leki. | |
| Autor: | Kama 10.3.2011, 09:20 |
| Najprawdopodobniej to wszystko jest wywołane przez grzybicę jelit. Konieczna wizyta u lekarza. | |
| Autor: | PIOTREK 10.3.2011, 13:13 |
| Musisz brać leki przeciwgrzybiczne, np. Clotrimazolum oraz leki o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym, np. pyralginę. Jednak będzie lepiej jeśli wcześniej skonsultujesz się z lekarzem | |
| Autor: | Halina 11.3.2011, 09:44 |
| Niestety najprawdopodobniej masz grzybicę jelit. Musisz odwiedzić dobrego lekarza. PIOTREK nie sądzę, żeby w tej sytuacji Clotrimazolum było właściwym lekiem. Faktycznie używa się tego leku w leczeniu wielu grzybic, ale w tej sytuacji trzeba raczej stosować inne preparaty. | |
| Autor: | CS 11.3.2011, 12:49 |
| Na bank grzybica- musisz odwiedzić albo gastrologa albo lekarza pierwszego kontaktu. Możliwe, że masz też złą dietę- w takim wypadku jeszcze musisz zahaczyć o dietetyka. | |
Grzybica pachwin
Grzybica pachwin dotyczy prawie wyłącznie mężczyzn (w wieku 18-30 lat). Do rozwoju choroby przyczynia się wilgotność i wysoka temperatura w fałdach pachwinowych. Grzybicę może wywołać również noszenie zbyt obcisłej bielizny lub też uprawianie tak zwanych „sportów kontaktowych”. Grzybica pachwin bywa też zakażeniem przeniesionym z innych okolic, np. rozprzestrzenianie się grzybicy stóp.
Grzybica jamy ustnej
Klasyczna postać grzybicy jamy ustnej objawia się białym, lub żółtawym narostem na języku i wewnętrznej stronie policzków, lecz może rozprzestrzeniać się na okolice gardła, migdałków i dziąseł. Dolegliwość ta, znacznie częściej spotyka kobiety i osoby po 40 roku życia.
Grzybica
Grzybica to choroba bardzo zakaźna. Najczęściej kojarzona tylko z problemami skórnymi, ale dotyka też inne organy, np. grzybica jamy ustnej czy też grzybica pachwin. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, iż w wielu przypadkach grzybica zaczyna się rozwijać od opanowania organów wewnętrznych organizmu. Pomagają jej w tym czynniki wewnętrzne i zewnętrzne.